回論壇首頁
論壇主選單 > 香港論壇 > coming Sat 鹿頸打雀
作者  
討論話題

yy8y

新進會員

器材: 其他 其他
coming Sat
12:00 粉嶺 KCR 裡面間 美心快餐店.
純打雀.

YY90

新進會員

1) 2002/01/11 16:16 
得支200,想去但怕唔掂

yy8y

新進會員

2) 2002/01/11 16:30 
YY90,
咁! 有無興趣
coming sunday 去香港大潭篤水塘 影水色倒影呀?

可行山,亦可不行山.

章魚

新進會員

3) 2002/01/11 17:01 
quote:

coming sunday 去香港大潭篤水塘 影水色倒影呀?
可行山,亦可不行山.

!你一口氣玩兩天?大潭篤水塘都不錯,如果一早去,還夠時間一路影到大潭灣、石澳、大浪灣。

yy8y

新進會員

4) 2002/01/11 18:27 
章魚
打雀唔駛行o既.奈性最重要.我明天會拿張橙仔去.

上星期到大潭篤水溏時,己是5:30pm.
但水色真的好吸引呀!

pig_chu 提過可以由陽明山莊行落去.我想試下.
有無興趣?

不過唔行山的話.又可以從壩口入去.一落車就有野影喇.

當日的雀仔相衰晒.嚴重偏色! 要補番.

其實打雀真係唔係咁o岩其他朋友玩.無興趣的話都幾枯燥.but i like it.

章魚

新進會員

5) 2002/01/11 18:58 
quote:

打雀唔駛行o既.奈性最重要.我明天會拿張橙仔去.

好彩你提醒!我都要帶番張先得,我冇"世伯"陪伴,要更多耐性呢…

quote:

pig_chu 提過可以由陽明山莊行落去.我想試下.有無興趣?

從陽明山莊去,有三條:兩條平路,一條石級山路,
想慳o的交通費,也可以從太古城開始行,也只需個半鐘就到。你想怎樣行?
你試下找歡兄,睇下佢去不去得

quote:

當日的雀仔相衰晒.嚴重偏色! 要補番.

我成功影到樹枝食果的雀仔,不過雀仔只佔畫面約 5% ,我試 crop 佢放大,
好彩我是用 ISO50 底片。

keithlky

新進會員

6) 2002/01/11 20:28 
hi, yy
if I go Sat 1/12, I will bring my birds photo,
what is the wave up/down time table tmw.
12:00pm Fan Ling, time is ok?
last week is good timing wor but too early la... haha

waj

新進會員

7) 2002/01/11 20:57 
澳門最近都有好多雀影,在路環連貫公路旁有濕地約有隻候鳥,包括珍貴的頻臨絕種的黑臉皮鷺,但因為該處是濕地,很難貼近影,我用400mm, 影出來鳥都很細,有1000mm 長火就差不多。

yy8y

新進會員

8) 2002/01/11 22:26 
章魚 & Keith,
整理梗 D 相,諗住打埋去.一路睇景,一路睇相.睇下會唔會有 DD 進步.
明天帶埋push 2stops相畀你地睇下.
今天搵o左成日,都搵唔到合心水的 "迷彩布".諗住用來遮住D器材

Keith,
係呀!last week is good timing even for the coming two months ar.
明天 約1.4 to 1.2m
0311 0.5m
1015 1.4m
1332 1.2m
2019 2.3m
下次 要去到16/3 at 1639  0.8m 才有"好"潮水"喇.

章魚,
咦!? 你又識!? 我仲睇梗地圖tim. 有你就唔睇lun.
梗係慳 D 錢啦.
不過歡兄好似sunday 唔得架.明天試下先

"我試 crop 佢放大"
你就正啦,可以crop

yy8y

新進會員

9) 2002/01/11 22:26 
waj,
有無試過加個 2x 呀?
以你的技術,應該無問題喎.
或者靜雞雞,一步步行過去啦.
等住你的雀仔相

Tiger Cheung

部落格(9)
新進會員

10) 2002/01/12 11:58 
2x鏡唔係幾好,裝埋1.4x就得喇~最緊要o既係穩穩腳架同埋防手震...

森美

新進會員

11) 2002/01/12 13:30 
yy
今此精神上支持你,下次才行動上支持反你。

yy8y

新進會員

12) 2002/01/12 18:25 
To 森美,
回上一層 第1頁 / 共1頁 到第 1
手札小舖熱門商品
【Sony α NEX-C3‧NEX-3‧NEX-5完全上手】熱購中!!
數位攝影達人超值包【就是愛 構圖】+【數位單眼達人速成】74折
今年VIP會員招募-超大無敵1.5G相簿再加贈好禮!
【台灣私房景點全集】共5冊,合購73折再贈進口黑卡
【我的夢幻人像鏡】2013最新增訂版!
攝影家手札數位影像坊DV哈燒網KeyBuy藝廊論壇
服務信箱:242204 新莊副都心郵局第12信箱 │ 會員服務部:02-85215082(上班時間早上9點~下午6點) 和平東路三段276號 │ 廣告專線:0937-887229 │ 總瀏覽1169727811人 │ 線上1764人
攝影家手札科技有限公司 版權所有 © 2017 PhotoSharp All Rights Reserved. 非經許可,請勿任意轉載、出版本站內容